top of page

Prudentia M&A Folio: Baltijas M&A darījumu skaita vidējais gada pieaugums kopš 2013. gada ir

Prudentia M&A Folio apskats liecina, ka 2016. gada laikā kopā tika izziņoti 186 Baltijas M&A darījumi, kas ir par 13 darījumiem jeb 7,5% vairāk nekā 2015. gadā. M&A darījumu skaita pieaugums nav pārsteidzošs un tika prognozēts no Prudentia analītiķu puses arī iepriekš. Būtiski atzīmēt, ka kopš 2013. gada Baltijas M&A darījumu skaita summārā ikgadējā izaugsme (no angļ. CAGR- Compound Annual Growth Rate) ir 22,6%, tāpēc ir pamats uzskatīt, ka 2017. gadam ir potenciāls apsteigt 2012. gada radītājus, kad tika izziņoti 212 Baltijas M&A darījumi.

Atšķirīga bilde un tendences ir globālajam M&A tirgum – ASV kopā ar Kanādu un Eiropa, lielākie tirgi pēc kopējo darījumu vērtības, 2016. gadā piedzīvoja kritumu gan darījumu vērtības, gan darījumu skaita ziņā. Arī Āzijā darījumu skaita un vērtības izmaiņas ir bijušas ar mīnus zīmi, izņemot Japānu, kura 2016.gadā uzrādīja pozitīvu tendenci abos rādītājos.

Prudentia M&A Folio industrijas ekspertīze šoreiz apskata dzīvības zinātnes kompānijas Bayer un amerikāņu agroķīmijas un lauksaimniecības produktu ražotāja Monsanto potenciālo apvienošanos. Publiski paustā informācija liecina, ka darījuma ietvaros Bayer iegādāsies aptuveni 438 milj. Monsanto akcijas par aptuveni 56 mljrd. USD. Ja iesaistītās konkurences padomes apstiprinās darījumu kā konkurencei nekaitīgu, darījuma rezultātā tiks radīts uzņēmums, kas ir pasaules lielākais sēklu piegādātājs, kā arī pionieris labības biotehnoloģijā. Jāatzīmē, ka Monsanto meitas uzņēmums The Climate Corporation 2016. gada novembrī iegādājās igauņu VitalFields, kurš ir fermu vadības programmatūras piegādātājs Eiropas fermām. Industrijas ekspertīze apskata visus “par” un “pret”, jo sekas pēc uzņēmumu apvienošanās, protams, izjutīs viss lauksaimniecības sektors, bet šīs ietekmes virziens ir neskaidrs un visai pretrunīgs.

Ar pilnu “Prudentia M&A Folio” apskatu iespējams iepazīties šeit: Prudentia M&A Folio

bottom of page