top of page

Prudentia M&A Folio: Baltijas M&A aktivitāte ceļu būvniecības nozarē ir būtiski pieaugusi pē

Baltijas ceļu būvniecības nozares M&A tirgus no 2010. gada līdz 2016. gadam ieskaitot ir bijis praktiski neaktīvs – minētajā periodā izziņoti tikai 2 darījumi, liecina Prudentia veidotais M&A Folio nozares ekspertīzes materiāls. Turpretī Eiropas izziņoto M&A darījumu skaits tajā pašā periodā sasniedza 219 darījumus, kas visdrīzāk tiešajā veidā saistīts ar pēc-krīzes atstātajām finansiālajām sekām un iespēju paplašināt tirgus pozīcijas ar relatīvi lētāku uzņēmumu pirkšanu.

Ceļu būvniecības nozares sadalījums Baltijas valstu ietvaros ir ļoti atšķirīgs, un ceļu būvnieku apgrozījuma dati norāda ne tikai uz milzīgām izmēra, bet visticamāk arī ietekmes atšķirībām. Rail Baltica projekta realizēšana neizbēgami saistīta ar spēcīgu starptautisko konkurentu ienākšanu Baltijā, tāpēc tirgus spēlētāju konsolidācija ir loģisks tuvākās nākotnes tirgus attīstības scenārijs.

Faktiski šis ir pirmais gads, kad novērota Baltijas ceļu būvniecības uzņēmumu tendence nostiprināt savas tirgus pozīcijas ar M&A darījumu palīdzību - 2017. gada pirmajos astoņos mēnešos tika izziņoti 4 darījumi, no kuriem 3 ir veiksmīgi realizēti. Kā vienu no nozīmīgākajiem darījumiem analizētajā periodā Baltijā var minēt franču transporta infrastruktūras celtniecības un pilsētu attīstības uzņēmuma Eurovia (Vinci grupa) realizēto 68,75% kompānijas Saldus ceļinieks iegādi, kura rezultātā Saldus ceļinieks, pateicoties stratēģiskā investora resursiem un ilggadīgai pieredzei, plāno būtiski paplašināt savu darbību Baltijā. Ir iespējams, ka līdz šī gada beigām Baltijas ceļu nozares konsolidācija M&A ceļā turpināsies.

Runājot par Baltijas M&A tirgu kopumā, šī gada pirmajos astoņos mēnešos darījumu skaits ir jau par 20% lielāks kā tādā pašā periodā pērn, tāpēc ir pamats uzskatīt, ka arī 2017. gads kopumā noslēgsies ar ievērojamu darījumu skaita pieaugumu.

Ar pilnu “Prudentia M&A Folio” apskatu iespējams iepazīties šeit: Prudentia M&A Folio (292.06 KB)


bottom of page