top of page

Makroekonomiskā vide un pieejamais finansējums rada īpaši pateicīgu vidi vadības izpirkuma darījumu

Prudentia M&A Folio industrijas ekspertīzes ietvaros pievērš uzmanību vadības izpirkuma darījumiem (Management buy-out jeb MBO), par kuriem pēdējos gados arvien vairāk tiek runāts publiskajā telpā, pateicoties vairākiem veiksmīgiem piemēriem.

Pēc vairāku gadu lejupslīdes gan MBO darījumu apjoma, gan skaita ziņā Eiropā, 2018. gada pirmajā pusgadā uzņemtais temps liecina par to, ka Eiropā MBO darījumi atgūst popularitāti, kāda bija novērojama pēckrīzes periodā. Līdzīga situācija izveidojusies arī Baltijā, īpaši Latvijā un Lietuvā, kur uzņēmumu vadības interese par šādu M&A darījumu veidu un labvēlīga makroekonomiskā vide kopā ar riska kapitāla fondu gatavību finansēt šāda tipa darījumus sekmējusi MBO darījumu skaita pieaugumu.

Īpaši izceļami pēdējo gadu laika MBO darījumi Baltijā ir Depo DIY un BR Group (iepriekš- Fazer Amica) realizētie vadības izpirkumi. Abi uzņēmumi pēc veiktajiem MBO darījumiem piedzīvojuši ļoti strauju apgrozījuma un vērtības pieaugumu, diezgan īsā laika periodā kļūstot par vadošajiem uzņēmumiem savā nozarē.

Ar pilnu Prudentia M&A Folio versiju var iepazīties šeit: Prudentia M&A Folio


bottom of page